Co stojí za zarudnutím penisu? Toto jsou nejčastější příčiny

Zarudnutí penisu může mít několik příčin a důvodů. Některé z nich mohou být běžné a dočasné, zatímco jiné mohou naznačovat potenciálně závažnější problémy. Mohou se týkat jak mladých chlapců, tak mužů ve vyšším věku.

Příznaky spojené se zarudnutím žaludu a předkožky penisu se mohou lišit v závislosti na příčině. Kromě samotného zarudnutí mohou zahrnovat svědění, pálení, bolest, otok, výtok nebo vředy.

Některé příčiny mohou být spojeny i s jinými potížemi, jako je bolest při močení, problémy s erekcí nebo celkové nepohodlí.

Je také důležité rozlišit, zda je zarudlý pouze žalud penisu, nebo zda je zarudlá i předkožka. Jedná se o problém všech věkových skupin chlapců i mužů. Obvykle nejde o závažné problémy, ale i ty se mohou objevit.

Pokud se objeví zarudnutí penisu a doprovází ho neobvyklé příznaky, jako je silná bolest, vředy, výtok, otok nebo změny v močení, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Podráždění, nebo alergie

Stejně tak nemusí za problémem hned stát pohlavně přenosná nemoc nebo nevěra. Časté jsou příčiny, jako je místní podráždění, alergie a podobně. Běžně dochází k zarudnutí penisu po nošení těsného a neprodyšného oblečení. V takovém případě působí na mužské genitálie teplo a vlhko, což vede k nežádoucímu přemnožení mikroorganismů v této oblasti.

Zarudnutí se objevuje také jako alergická reakce. Ta může být způsobena kosmetickými přípravky, pracími prostředky, používáním aviváže nebo i materiály, které přicházejí do styku s pokožkou penisu.

V těchto případech je nutné se v budoucnu vyhnout kontaktu s alergenními látkami, nosit volnější a vzdušnější oblečení. Je také nutné alergie identifikovat. Muži s alergickými reakcemi by tedy měli navštívit alergologa, který provede testy na alergii. Tyto testy pomohou identifikovat konkrétní alergeny, na které je muž citlivý.

Problém s diagnózou balanopostitidy

Zánět žaludu a předkožky, jinak nazývaný balanopostitida, je také onemocnění, které má mezi svými projevy zarudnutí penisu a předkožky. Toto onemocnění zahrnuje zánět žaludu penisu (balanitidu) a zánět předkožky (postitidu). U mužů se jedná o poměrně častý problém. V literatuře se uvádí, že jde o problém, který postihuje přibližně 1 z 20 mužů.

Kromě zarudnutí se projevuje také otokem, svěděním, pálením a bolestí v oblasti žaludu a předkožky. Může se také objevit hnisavý výtok, vyrážka nebo tvorba malých vřídků. V některých případech se může vyskytnout také problém s přetažením předkožky.

Příčiny balanopostitidy jsou různorodé. Patří k nim nesprávná hygiena, nadměrná vlhkost v této oblasti, podráždění nebo alergická reakce na některé látky, jako je mýdlo, lubrikační gely, spermicidní přípravky, kondomy nebo latex.

Právě nedostatečná hygiena je častou příčinou balanopostitidy. Dochází k ní, pokud se pravidelně neodstraňují zbytky smegmatu. Jedná se o produkt předkožkových žláz tvořící bělavou hmotu s odloupnutými buňkami, která se hromadí pod předkožkou. To může podporovat růst bakterií a zánět.

Léčba a její podcenění

Nedostatečně léčená balanopostitida má různé důsledky. Mezi ně patří rozšíření do okolních oblastí, jako je močová trubice a močový měchýř. To následně způsobuje močové infekce.

Opakované nebo chronické záněty pak vedou k jizvení, zúžení předkožky a omezení jejího pohybu (fimóza). V některých případech může dojít ke komplikacím, jako je absces, vznik vředů nebo přilnutí předkožky ke žláze penisu.

Léčba balanopostitidy závisí na příčině a závažnosti stavu. Základem léčby je správná hygiena a udržování čistoty v oblasti penisu. Doporučuje se omývat penis jemným neutrálním mýdlem a teplou vodou a poté jej důkladně osušit. Pokud je přítomna infekce, může lékař předepsat lokální antimikrobiální nebo protizánětlivé krémy či masti.

V některých případech může být nutné použít antibiotika nebo jiné léky na předpis. V závažných nebo opakujících se případech může být doporučena chirurgická léčba, například odstranění jizvy nebo úprava předkožky.

Kvasinky a bakterie

Častou příčinou zánětu žaludu a předkožky je kvasinka Candida albicans. Tento typ zánětu se nazývá kandidová balanitida nebo balanopostitida. Candida albicans se přirozeně vyskytuje v různých částech těla, včetně ústní dutiny, trávicího traktu a genitálií.

Za určitých podmínek, jako je oslabený imunitní systém, nadměrná vlhkost nebo snížená hygiena, se však kvasinky mohou nekontrolovaně množit a způsobit zánět.

Kromě kvasinek (Candida albicans) se mohou množit i další mikroorganismy a paraziti způsobující zarudnutí žaludu penisu a předkožky. Může jít o bakterie streptokoků a stafylokoků. Jsou to běžné bakterie, které jsou příčinou infekce v oblasti žaludu penisu a předkožky.

Tyto infekce se projevují zarudnutím, otokem, bolestí a také přítomností hnisu nebo nepříjemného zápachu. Léčba se obvykle provádí pomocí antibiotik, která jsou účinná proti konkrétním bakteriím.

K parazitům patří například svrab. Jedná se o parazitární infekci způsobenou původcem svrabu (Sarcoptes scabiei). Tento parazit se může množit v oblasti žaludu penisu a předkožky. Způsobuje pak silné svědění, zarudnutí, vyrážku a výskyt malých červených skvrn nebo pupínků. Léčba svrabu spočívá v používání antiparazitárních léků, například krémů s permethrinem

Jiné důvody vzniku zánětu

Důvodem vzniku zánětu u mužů však nemusí být pouze nedostatečná hygiena nebo alergie. Muž totiž může mít v těle také nadbytek cukrů ze stravy, což působí jako živná půda pro vznik dalších problémů.

Stejně tak cukrovka a zvýšená hladina cukru v krvi a následně v moči je jako živná půda pro přemnožení bakterií a parazitů. Problémy mohou způsobit i některé léky, jako jsou antibiotika, projímadla, analgetika (léky na tlumení bolesti a horečky), prášky na spaní.

Dalším důvodem vzniku těchto problémů je dráždivý základ. Může se jednat o podráždění a alergie při používání sexuálních pomůcek, čisticích a pracích prostředků. Rizikovým faktorem je také předkožka přesahující žalud penisu.

Bakterie a paraziti se mohou přenášet také pohlavním stykem, zvláště při probíhajícím zánětu u partnera. Rizikové je také  časté střídání partnerů – mikroflóra sexuálních partnerů si na sebe musí také "zvyknout". Problémem však může být i oslabená imunita.

Formy průběhu zánětu

Zánět žaludu a předkožky může mít samozřejmě různé formy, které se projevují různými příznaky. Buď se jedná o prostý zánět (balanoposthitis simplex), nebo o zánět s těžším průběhem, jako například balanoposthitis erosiva et gangraenosa při infekci s tvorbou gangrény.

Balanoposthitis simplex je obvykle způsobena infekcí kvasinkami nebo bakteriemi. Projevuje se zarudnutím, otokem a svěděním žaludu penisu a předkožky. Může se objevit také pálení nebo bolest.

Erozivní a gangrenózní forma je závažnější a je obvykle způsobena intenzivním zánětem a infekcí. Vyznačuje se tvorbou bolestivých vředů a často se objevuje gangréna (odumření tkáně). Tento stav vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc a léčbu.

Další příznaky

Kromě zarudnutí penisu a předkožky se mohou objevit i další příznaky. Objevuje se svědění a pálení, bolest při močení, nepříjemný zápach, výtok z penisu, otok a opálený vzhled žaludu penisu a předkožky.

V tomto případě se projevuje lepkavou a napjatou pokožkou žaludu a předkožky, šupinami, žlutými puchýři nebo popraskanou kůží. Objevují se také problémy při intimnějším styku nebo pohlavním styku.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat